HÅLLBARA VÄNLIGA TIPS FÖR DIG OCH ERAN TRÄDGÅRD


Vi delar våra trädgårdar med fler än bara vår familj och vänner då den kan ge skydd och mat åt smådjur och insekter hela året om. Dessutom absorberar träd, buskar och häckar luftföroreningar och förbättrar luftkvaliteten för alla i ditt närområde. Här har du möjligheten att göra din trädgård mer hållbar genom att bidra till en bättre närmiljö. Ta vara på den möjligheten!


Här kan du även läsa en artikel om mina tankar kring hållbarhetstänk i villaträdgårdar i magasinet Villanytt.





  • Låt bli att klippa en del av gräsmattan där barnen brukade spela fotboll och se vad som blommar. Sparar på din tid och miljöns resurser, ger pollinatörer mer mat och du bidrar till en biologisk mångfald ...win-win liksom. 


  • Plantera växter som blommar länge och med blomtider som avlöser varandra och med öppna blommor där pollinatörer kan komma åt nektar. Och då varför inte kryddväxter i rabatten som både du, bin, humlor och fjärilar kan njuta av. win-win!


  • Föröka plantor själv genom delning, stickling och fröer, eller byt plantor med en granne! Då behöver du inte åka till plantskolan för att köpa in nya. Du sparar din egna tid, transporter och naturtillgångar. Dessutom ser det oftast mer enhetligt och prydligare ut i rabatten med fler av samma sort.


    • En snabb marktäckande växt kan vara invasiv vilket betyder att den kan hota den biologiska mångfalden om den sprids ut i naturen. Så ta reda på hur dina växter sprider sig och hantera dom därefter. Läs och sprid info vidare:

      https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/invasiva-frammande-arter/for-dig-som-privatperson/


    • Klimatet ändrar sig med snabba extrema vädersvängningar och ställer allt hårdare krav på våra växter. Plantera därför helst plantor som är tåliga; för kallt, varmt, blött och torrt klimat. Sådana växter har som det kallas en bred stådortsamplitud.


    • Använd bara naturgödsel i din trädgård. Om du behöver ta in gödsel till din trädgård utifrån så kan du ofta hämta brunnen gödsel från något stall eller gård i närheten istället för att köpa. Det brukar vara uppskattat av djurägaren. Varmkompostera också ditt matavfall och gödsla med.


    • Om det finns i sortimentet så köp gärna in plantor med kvalitetsmärkningen E-planta. Speciellt viktigt i en häck då man vill vara säker på att plantorna har samma säkra frökälla, så häcken ser enhetlig ut. E-plantor är framtagna för att passa svenskt klimat och är sjukdomståliga. Det är inte roligt när något dör och du måste köpa in nytt, vilket sparar både din tid och naturresurser även om de är lite dyrare i inköp. Här kan du hitta uppdaterat E-sortiment:

      https://eplanta.com/


    • Låt mindre växtdelar som löv, stjälkar och tunna grenar ligga kvar i rabatten på våren och hösten. Växtdelar blir till ny jord precis som i skogen. Du behöver inte köpa in ny jord eller barkmull och du behöver inte göra jobbet att lägga växtdelar på komposten. Det naturliga kretsloppet!


    • Spara ett skräpigt hörn i trädgården! Då hittar insekter en plats att övervintra och ta skydd och du sparar tid, jobb och stress över att allt inte är i perfekt ordning!



    • Under varma torra somrar kommer vattenbristen. Genom att ha växter tätt i rabatten så minskas avdunstningen då jordytan är täckt. Eller lägg annat organiskt material på jorden. Du hindrar dessutom ogräs från att rota sig. Skapa ditt egna vattenförråd med att samla in regnvatten från ditt tak så du kan punktbevattna med detta vatten morgon eller kväll där det behövs. Många droppar små..


    • Om du har köksodling så är gräsklippet perfekt gödning för dina grönsaker och dessutom behöver du inte vattna lika mycket om du som det kallas täckodlar. Men gödsla inte för mycket med gräsklipp i de vanliga rabatterna och var försiktig med ogräs som blommar. Läs mer här: https://www.sarabackmo.se/borja-tackodla-med-grasklipp/


    • Använd inga bekämpningsmedel eller gifter i trädgården. Det finns massor med husmors knep på nätet för olika problemområden.


    • Använd närproducerade och naturliga material vid trädgårdsanläggning så gott det går. Natursten håller längre än betong. Undvik långa transporter och fråga alltid vart materialet kommer ifrån innan du beställer.


    • Plantera ätbart! Du behöver inte ha en specifik köksodling där stressen ibland kan komma för att man inte hinner med. Plantera då in ätbart i dina rabatter istället! Kryddor är ju självklara här, men visste du att man kan steka skotten på Strutbräken (en sorts ormbunke) med lite vitlök. Smakar som sparris! och den är fin i rabatten.


    • Ingen trädgård är underhållsfri. Men det finns saker du kan göra som minskar din tid på trädgårdsarbete, pengar och som dessutom bidrar till en bättre miljö! Men tänk också på att din fysiska och psykiska hälsa påverkas positivt när du lägger lite arbete i din trädgård!